top of page

Være tilstede i deg selv

En dag stopper du opp og merker at du sliter med å få med deg hva folk sier, engasjere deg i det de forteller om, eller legge merke til hva som skjer rundt deg. Og du oppdager at det har vært sånn over lengre tid. Det som fanger oppmerksomheten din, er dine egne masete tanker. Du forsøker å tre ut av dem, forsøker å tvinge deg selv til å høre hva barnet ditt eller kollegaen din forteller deg. Men oppmerksomheten din bare dras tilbake til tankene dine som om de var edderkoppspinn. Du er klistret fast i tankene dine. Hva er det som skjer?

I det øyeblikket du stopper opp og blir bevisst din egen tilstand, er det ditt eget selvoppholdelsesinstinkt som varsler om at ikke alt fungerer helt som det skal. Når vi ikke klarer å være til stede i det som skjer, er det ofte tegn på at vi er utslitt, deprimert eller stressa. Kropp og sinn er ikke i balanse, kropp og sinn snakker ikke sammen. Sinnet ditt overstyrer sanseapparatet og jobber på høygir for å "løse" et problem som var – men ikke er. Det kan være det forsøker å sortere et opplevd traume, dekke over ubehagelige følelser, eller finne strategier for å unngå uønskede situasjoner. Når sinnet tar en uforholdsmessig stor andel av den oppmerksomhetskapasiteten du har, klarer du ikke lenger å være tilstede her og nå. Sanseapparatet er ned prioritert. Du blir ukonsentrert og gjør kanskje feil du ikke pleier å gjøre. Glemmer ting. Snubler. Sier ting du kanskje ellers ikke ville ha sagt.

I gestaltterapi, som er inspirert av østlig filosofi, ser vi mennesket som en helhet av kropp, sinn og ånd. Dette innebærer at vi søker å ivareta balansen mellom alle disse aspektene ved mennesket i terapien. Fokus i behandlingen er å gjenopprette kontakt mellom kropp, sinn og ånd, når disse har kommet i ubalanse. Det handler om re-etablere god kommunikasjon mellom kropp og sinn, gjenopprette balansen mellom sansning og refleksjon, og undersøke om klienten får den nødvendige spirituelle næringen. Vi veksler mellom å samtale om det som opptar tankene, å beskrive følelser og å trene på å være tilstede i nået: Hvordan er du til stede her og nå? Hva skjer i deg nå? Hvordan vil du beskrive virkeligheten du er i nå, -for virkeligheten er akkurat nå. Tankene dine er forestillinger, enten det er noe som har skjedd eller det er noe du er bekymret for at skal skje. De vil hele tiden forsøke å lokke deg tilbake i spinnet sitt...

Men kom tilbake til her og nå. Legg merke til pusten din. Hvor raskt puster du? Hvor dypt puster du? Stopper inn-pusten ved kragebenet, eller kommer den helt ned til mellomgulvet? Oppdag hvilket fantastisk komplekst vesen du er med alle sansene dine! Hvordan lukter det her hvor du er? Kjenner du flere dufter samtidig? Hvordan er smaken i munnen din nå? Syrlig? Søt? Har du føttene mot bakken eller gulvet? Kjenner du at du står støtt, kjenner du tyngdekraften?

Ute i verden igjen, og i møte med andre mennesker, kan du lære så mye mer om tilstedeværelse. Når du selv blir mer bevisst og til stede, vil du oppdage hvor varierende grad av tilstedeværelse du finner i menneskene du møter. Hvem føler du deg vel sammen med? Legg merke til de du møter og snakker med. Lytter du til hva de sier? Stiller du oppfølgende spørsmål til det de forteller deg? Blir du nysgjerrig på det de forteller? Hva med den andre, opplever du at du blir lyttet til? Får du en følelse av kontakt?

Du får kontakt med deg selv, når du sanser virkeligheten du er omgitt av. Du er i balanse, når du aktivt setter sinnet ditt i kontakt med sansene dine. Det er en kontinuerlig oppgave. Når du er til stede i deg selv, er du til stede her og nå. Og når du opplever å møte en annen som er tilstede i seg selv - her og nå - da opplever du kontakt. Nærvær. Nærhet. Og du kjenner at du lever igjen.



av Heidi Katrine Olsen

83 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page