top of page

Pust mot stress

Oppdatert: 23. aug. 2020


Visste du at vi ved hjelp av pusten vår kan påvirke den delen av nervesystemet som regulerer kroppens stressresponser? Og at vi dermed selv kan redusere og dempe de negative effektene stress har på kropp og sinn? Dette kan vi gjøre ved hjelp av en enkel øvelse som kalles vaguspust. Denne pustemetoden påvirker den såkalte vagusnerven, som er helt sentral i kroppens system for å aktivere til kamp eller flukt i møte med reelle og innbilte farer.

De fleste av oss kjenner på stress i løpet av livet. Stress er kroppens naturlige reaksjon på ting i omgivelsene som av nervesystemet oppleves som farefulle. Det kan for eksempel være snakk om følelsen av at tiden ikke strekker til, prestasjons- og forventningspress fra jobb eller familie, det å tale i forsamlinger, utfordringer i nære relasjoner eller økonomiske bekymringer. I dagliglivet vil vi kanskje ikke oppfatte slike utfordringer som at vi er i direkte fare. Men det er nettopp dét den delen i oss som populært kalles reptilnervesystemet kan gjøre. Og her virker vagusnerven inn. Dette nervesystemet reagerer med automatiske responser på antatte farer i omgivelsene.

Denne type stress/frykt-responser gjelder ofte ting som vi med hodet rasjonelt sett ikke ville tenke at utgjorde en fare. Et veldig enkelt eksempel kan være de som opplever at kroppen aktiveres, det vil si settes i beredskapsmodus, i møte med en edderkopp selv om de vet med 100% sikkerhet at den ikke er farlig. Automatikken i reptilnervesystemet overkjører evnen til rasjonell tankegang, og de opplever kroppslige symptomer på frykt og stress.

Det er selvsagt mye mer kompliserte sammenhenger som ligger bak når det gjelder de mer tidstypiske og diffuse kildene til stress, som for eksempel tidsklemme og prestasjonspress. Men det er de samme mekanismene i nervesystemet som gjør seg gjeldende. Det vil si at den kroppslige og mentale aktiveringen – økt hjertefrekvens, hurtig overflatisk pust, stramme muskler, svettetokter, smerter i for eksempel brystet, bekymringstanker – igangsettes på samme måte.

Men en enkel måte å påvirke slike symptomer på stress i en mer positiv retning kan altså baseres på noe så grunnleggende enkelt som å huske å puste. Gjennom den overnevnte vaguspusten påvirkes vagusnerven på en slik måte at hjernen begynner å motta signaler om at faren er over. Den fysiske og mentale aktiveringen begynner gradvis å avta, og kroppen beveger seg mer mot en naturlig tilstand av hvile og avslapning.

Det finnes ulike varianter av det vi kaller for vaguspust, men én variant er som følger:

1) Pust inn gjennom nesen i 5 sekunder. Fokuser på å trekke pusten helt ned i magen. Prøv å kjenn at magen og nedre del av ryggen utvider seg. Det kan hjelpe å fokusere på å kjenne at mellomgulvet spennes utover.

2) Hold pusten inne i 5 sekunder.

3) Pust så rolig ut gjennom nesen i 5 sekunder. Bruk gjerne musklene nederst i magen, under navlen, til å regulere en jevn ut-pust.

For noen krever det litt øvelse og konsentrasjon i starten, men for de fleste så går det helt greit. Gjenta denne runden med inn-pust, hold, og så ut-pust i noen minutter, eller så lenge du føler det er nødvendig. Dette er en veldig enkel og anvendelig øvelse som passer for så og si alle og kan gjøres nesten når som helst og hvor som helst.

Som ved alle slike typer metoder eller teknikker, så er det selvfølgelig ikke snakk om en magisk trylleøvelse som tar bort stresset i livet ditt. Det er en fordel å ha realistiske forventninger til hvordan den vil påvirke deg. MEN, mange opplever at øvelsen er veldig fin å ha med seg i hverdagen fordi man gjennom den erfarer at en selv faktisk kan påvirke hvordan man hjelper seg selv til å regulerer stress i hverdagslivets små og store situasjoner. Dessuten, som en bonus, så hjelper fokuset på pusten til å huske å være tilstede der vi faktisk er, i nået.

171 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page